<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=208844949630890&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • Kund
  • Kontakt
Norska sidan Engelska sidan
 Engelska sidan

Blogg

Läs- & lyssnartips

juli 6, 2017
Av:

Sommarens bästa podcasts till IT-chef och företagsledning

Tidigare har vi tipsat på bra läs och lyssnartips inför sommarsemestern. Vi tycker det är viktigt att försöka ta tillfället i akt att få ett helt nytt perspektiv på saker och ting. Här är våra bästa tips på ett antal olika podcasts.

Precis som med tidigare sommartips har vi inget samarbete med SoundCloud, OverCast eller Acast, men det är lättast att lägga med länkar till dem för att veta var man hittar dem. Självklart kan ni även söka efter dem i er favoritspelare. 

Den digitala draken.pngDen Digitala Draken
Webbsida: http://www.digitaladraken.com

Länk: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Detta måste vara den absolut mest välproducerade podcasten som finns. Otroligt vacker, med en pedagogiskt touch som är fantastisk. Ämnet är det kinesiska tech-undret och vad vi kan lära oss av det.
Vill ni veta hur vår framtid kommer att se ut inom tech och få en insikt hur det fungerar i Kina så SKA ni lyssna på denna podd. Tänker ni bara lyssna på en enda podd, så är det troligen denna. Den är helt enkelt så bra.

25 Minuter.png25 Minuter
Webbsida: http://www.25minuter.se/

LänkarOverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning:   En pod om personlig förbättring i stil med ”hur tänker jag mer”, ”Vilka framtidskarriärer finns det”, ”Tips för att minska stress” osv. Jag gillar längden på avsnitten. När det är intervjuer med externa personer så är avsnitten normalt sett dubbelt så långa (alltså ca 50 minuter).


 99 Invisible.png99% Invisible
Webbsida: http://99percentinvisible.org/

Länkar: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: En otroligt välproducerad podcast. Den är vackert ljudsatt, och innehåller riktigt bra historier. Utgångspunkten för podden är att berätta om all tanke som behövs för att skapa saker, speciellt sådant som inte syns eller märks om man inte letar efter det. Tankeväckande för att se att det enkla är inte alltid enkelt att skapa.  Avsnitten är normalt ca 20-30 minuter långa, undantagsvis längre än så.

 

Crack the Customer Code .pngCrack the Customer Code
Webbsida: http://crackthecustomercode.com/

Länkar: OverCast (iOS)Stitcher (iOS+Android)

Beskrivning: Att ge bra service till dina kunder är troligen det absolut viktigaste du har på agendan. Men vad är då ”bra service”. Adam och Jeannie pratar om detta. Normalt i jättekorta avsnitt (3-10 minuter) och då är det helt okej att de släpper nya avsnitt rätt ofta.  Ofta handlar det om iakttagelser eller tankar kring service och vad bra service innebär, men det är även intervjuer med experter inom området.

 

The Nerd Herd .pngThe Nerd Herd
Webbsida: https://thenerdherdse.wordpress.com/

Länk: OverCast (iOS)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Dessa tre herrar är alla tre väldigt initierade i Microsofts underbara värld. Ibland är avsnitten ruskigt tekniska, ibland är det ett mer generellt ämne. Oavsett avsnitt är det tre personer som är väldigt bra på att presentera det de talar om (även om det tidvis kan bli hyffsat mycket raljerande över att folk gör ”fel”).
Hur som helst är detta en pod som rekommenderas. Avsnitten kommer inte ut speciellt ofta (typ 1 till 2 gånger i månaden) och är normalt 20-30 minuter, även om det finns de som är både längre och kortare.

 

RunAs Radio.pngRunAs Radio
Webbsida: http://runasradio.com/

Länk: OverCast (iOS)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Varje vecka kommer ett nytt avsnitt som i sin tur går igenom ett nytt område inom Microsoft teknik. Det kan vara allt från en generell genomgång av vad Microsoft Azure Stack är för något (avsnitt 534) till en genomgång av ett säkerhetshål i MongoDB (Avsnitt 519). Avsnitten brukar vara ca 30 minuter vilket är rätt trevligt.

 

nalyspodden från Dagens Industi.pngAnalyspodden från Dagens Industi
Webbsida: http://www.di.se/amnen/analyspodden/

Länk: OverCast (iOS)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: En dryg halvtimme i veckan som sammanfattar läget på börsen. Här talas både macro och micro, centralbanker och börsnyheter. Ett bra sätt att få en snabb översikt av vad som händer i svenskt näringsliv. Dock är det inte en podd där man får de långa perspektiven och analyser om vad som kommer hända om 10 år. Styrkan med Analyspodden är rapporteringen om vad som händer just nu och i närtid.

 

Beslutsfattarna.pngBeslutsfattarna
Länk: OverCast (iOS), Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Tyvärr finns det bara tio avsnitt av denna podd. Den leds av Mattias Bergman och Andreas Utterström som träffar tio stycken näringslivsprofiler (en per avsnitt) som får berätta om sina bästa och sämsta beslut, och vad de lärde sig av dem.
Riktigt intressant att få en insikt i, och kanske även lära av, några av de riktigt stora inom svenskt näringsliv (exempelvis Amelia Adamo som talar om Bonnier Tidskrifter).

 

Breakits podcast.pngBreakits podcast   
Länk: OverCast (iOS)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Ett stort fokus på den svenska startup-industrin och techbolag. Avsnitten är ca 30 minuter långa och det kommer ett i veckan. Detta är en konkurrent till Di Digial och deras pod, vilket gör att en del material blir samma. Men det är lyssningsvärt.
Rapporteringen utgår ofta från aktier och företagsaffärer och det är tämligen lite kring själva tekniken, men det är fortfarande en bra podd för att få en känsla kring vad som händer på Sveriges startupscen.

 

The Cloud Cast png.pngThe Cloud Cast
Webbsida: http://www.thecloudcast.net

Länk: OverCast (iOS)Stitcher (iOS+Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Ett avsnitt i veckan (normalt sett), varje avsnitt är 30 minuter. I varje avsnitt är det normalt en gäst som hjälper till att täcka upp ett område kring molntjänster.
Denna podd är bra för att få en insikt i många olika områden, samtidigt som att de rätt så ofta ändå går in tämligen djupt i ämnena.

 

Digitalpodden.pngDigitalpodden
Webbsida: http://digital.di.se 

Länk: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Deras egen beskrivning är ”En podcast om startup-scenen, riskkapitalet och de digitala affärsidéerna som skakar om näringslivet.” Detta stämmer tämligen bra. Varannan vecka, ca 30 minuter med rapporter både från svenska scenen, men även direkt från Silicon Valley i USA. Bra och kärnfullt för att få koll på vad som händer på marknaden.

Ehandelspodden.pngEhandelspodden
Webbsida: http://www.ehandel.se/blogg/ehandelspodden

Länk: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Har ni en e-handel? Om inte så kommer ni troligen att ha en inom kort. Alla olika branscher går mot att skaffa sätt att köpa direkt på sin webbsida.
Anton Johansson bjuder in gäster från olika ehandelsföretag, eller leverantörer till ehandelsförtag och diskuterar omnichannel, mulitchannel och allt annat som man behöver veta när det gäller ehandel.

 

 Liten Podd Om IT.pngEn Liten Podd Om IT
Webbsida: http://enlitenpoddomit.podbean.com

Länk: OverCast (iOS)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: En gång i veckan, en dryg timme. Här går man igenom det senaste från Microsoft, Google (inklusive Android) och Apple. Sedan blir det ganska ofta en del snack om annat.
Brukar vara en del diskussioner och information som är applicerbara för oss som jobbar inom IT eller i närheten av IT.

 

The Sams Report.pngThe Sams Report
Webbsida: http://soundcloud.com/thesamsreport

Länk: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Varje fredag kommer ett nytt avsnitt. Generellt mellan 30 och 45 minuter långt. Fokus är att diskutera nyheterna inom IT från den gångna veckan.
Det är ett ganska stort fokus på konsument-IT och inte företags-IT. Men Brad Sams som håller poddcasten lyckas ofta få med båda sidorna. Dessutom avslutar han ofta med en frågestund där man kan skicka in frågor i förväg (i huvudsak frågor om teknikutveckling hos Microsoft). Det brukar vara lärorikt att lyssna på.
Brad Sams verkar ha ganska bra kontakter hos Microsoft eftersom han förhållandevis ofta lyckas komma med helt nya nyheter. 

 

Software Defined Talk.pngSoftware Defined Talk
Webbsida: http://www.softwaredefinedtalk.com

Länk: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)

Beskrivning: Tre killar som jobbar inom IT och som pratar om IT… En helt vanlig standardpod kan man tro. Men denna skiljer ut sig genom att de går från det höga helikopterperspektivet och sedan 3 min senare kan diskutera skillnader mellan olika plattformar för ”Serverless computing”.
Det är ruskigt snabba svängar i denna podd och parallellerna kan vara ruskigt långsökta ibland. Det är även en hel del ”skitsnack” (typ vilket flygbolag är bäst, eller hur handlar man bäst på Cosco), men det gör ingenting för när analyserna eller djupdykningarna väl kommer så är de där 15 minuterna snack om vilka flygplats lounger som är bäst liksom ”förlåtna”.
Det är enormt initierade analyser, och djupdykningarna är normalt sett fantastiskt pedagogiska.
Vill man lära sig om cloudteknik som Docker, Serverless, Mesosphere, AWS med mera så är denna pod riktigt bra!

 

 Windows Weekly.pngWindows Weekly
Webbsida: http://twit.tv/shows/windows-weekly

Länk: OverCast (iOS)SoundCloud (iOS + Android)Acast (iOS+Android)

Beskrivning: Denna podd har gått i 10 år nu och det finns MÄNGDER med information. Leo Laporte leder podcasten och har Mary Jo Foley och Paul Thurrot som bisittare/expeter.
Här går man igenom det som hänt inom Microsoft den senaste veckan, inkluderat Windows, Windows Phone, Office, Xbox med mera.
Avsnitten är långa, närmare 2 timmar varje gång, men Mary Jo och Paul är två av världens bästa journalister när det gäller att täcka Microsoft, vilket gör att det blir både nyheter men också analyser och insikter i hur Microsoft fungerar.

Avslutning
Detta är ett urval av de poddar jag lyssnar på. Just dessa har en direkt IT-anknytning, men jag rekommenderar även att ni bör lyssna på saker som är lite utanför er normala komfortzon. Exempelvis rekommenderar jag ”
Logistikpodden” och i så fall att börja med avsnitt 32 (Overcast) som visar på hur logistik och IT faktiskt hänger ihop. Andra tips är poden ”Retoriskt” (overcast, soundcloud, acast).

Jag får ibland frågan hur jag hinner lyssna på så många poddar. Svaret är att jag lyssnar nästan jämt på en podd. Jag lyssnar när jag kör bil, när jag handlar i affären, när jag är ute och går med hunden och när jag är på gymmet.

Sista tipset: Många av lyssningsapparna har möjlighet att både dra upp eller dra ned tempot på lyssningen. Om man lyssnar på en pod som är 30 minuter men kör den på 1,5 gångers hastighet så tar den då istället 20 minuter. Ett enkelt sätt att ta till sig ytterligare podcasts på samma tid. 😊

Trevlig sommar! Berätta gärna vad du tyckte om poddarna eller om det är några andra som du tycker borde vara med på listan. 

Prenumerera på blogg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. 

Följ oss på:

Björn Andersson, Technical Solution Architect

Jag brinner för utbildning i allmänhet och det personliga ansvaret till utveckling i synnerhet. Som lösningsarkitekt på säljavdelningen sitter jag med hela IT-miljöer, allt från komplexa system, nätverk och moln till legacy applikationer och hantering av klientdatorer. Sedan går jag, tillsammans med kund och specialister både internt hos oss och våra leverantörer, igenom alla dessa för att hitta kreativa och bra lösningar för alla parter.