<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=208844949630890&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • Kund
  • Kontakt
Norska sidan Engelska sidan
 Engelska sidan

Blogg

Office 365

februari 22, 2018
Av:

7 nyheter och förändringar i Microsoft Teams

Använder du Word, Excel och Sharepoint? Kan du och dina kollegor samarbeta effektivt kring det ni producerar i dessa applikationer? Oavsett hur ni arbetar idag finns det flera anledningar att titta närmare på några viktiga förändringar som gjorts i Microsoft Teams.

Bildkällor: Microsoft

Syftet med Teams enligt Microsoft själva är:  ”…to create a hub for teamwork that provides people with a single place to communicate and collaborate with others so that teams can achieve more.

Vad är Microsoft Teams?

Teams är en samarbetsplattform i Office 365. I Teams samlas information och arbetsflöden i Chatt-kanaler, direktmeddelanden och det finns även integrationer mot Office 365-applikationer.

Här kan ni i olika team och kanaler diskutera, mötas och arbeta i olika dokument eller Office-applikationer som till exempel Word, Excel, Planner, OneNote, PowerBI med flera.
Läs mer: Vad är Office 365 Groups och Microsoft Teams?

Nyheter och förändringar i Teams

Enligt Microsoft senaste uttalande ska Teams vara det primära samarbetsverktyget i Office 365. En del upplever dock att det har saknats många funktioner för att användandet av Teams ska kunna vara tillräckligt effektivt. Mycket har hänt på senaste tiden och mer kommer att komma.

1. Skype-funktioner implementeras
Det var under Microsofts årliga tekniska konferens, Microsoft Ignite, som det presenterades att Microsoft Teams ska vara det primära verktyget för kommunikation och samarbete. Det innebär bland annat att alla funktioner som används i Skype idag succesivt implementeras i Teams.

För de som har betalat för samtalsfunktionalitet i Skype så har Microsoft i januari släppt flertalet nyheter och uppdateringar som till exempel möjligheten att ringa en person som inte har Skype eller Teams. Eller bjuda in en person utanför din organisation, så kallad ”Anonymous Join”, till schemalagda Teams möten. Vill man fördjupa sig i när olika delar i Skype-funktionaliteten är planerad att introduceras kan man läsa mer i följande Microsoft Teams artikel - roadmap för Skype funktionalitet i Teams.

2. Möjligheten till gästaccess
En av de mest efterfrågade funktionerna som tillkommit nu under hösten är bland annat möjligheten till gästaccess. Denna funktionen innebär att ni kan bjuda in användare utanför er egna organisation att delta i ett Team:s kanaler, konversationer, chattar, möten och material som tillhör teamet. Gästanvändare kan dela filer i kanaler, lägga till nya kanaler och använda Wiki.

Microsoft Teams Applikationshantering_TeleComputing blogg3. Command box
För att förenkla och utöka användarvänligheten har vi bland annat fått ’command box’ som Office team menar är den största förändringen sedan Teams lanserades. Med denna kan du mycket lättare hitta vad du letar efter. Du kan också interagera direkt med Office-appar genom att skriva @ och välja en av de appar från listan som dyker upp. Du kan även söka efter information, en artikel eller till exempel en bild och enkelt lägga in resultatet i en kanal eller chatt i Teams.

Microsoft Teams Store-ikon_TeleComputing blogg4. Store-ikonen:
Nu har även den så kallade ”Store ikonen” kommit i Teams, i den vänstra kolumnsidan. Denna innebär ett enklare sätt att söka och hitta appar genom att söka på namn, kategori eller integrationstyp. Detta ger dig ett enklare och tydligare sätt att installera komponenter och tredjepartsprodukter i Teams. Det kan till exempel vara Dynamics 365 i syfte att få notifikationer från aktiviteter eller Facebook för att få uppdateringar i Teams för valda sidor.


5. ”Din personliga applikationshantering”
I vänsterkolumnen finns (förutom nya Store ikonen) även den nya ”…” knappen som ger dig tillgång till dina personliga redan installerade appar.
Härifrån kan du till exempel nå dina senast hanterade objekt så som Onenote-anteckningar eller dina tilldelade Planner-uppgifter. Vilket gör att du på ett snabbare och effektivare sätt navigerar dig i Teams till det du arbetar med.

6. Administrativa nyheter:
Några andra viktiga uppdateringar och funktionaliteter finns på den administrativa sidan. Ett exempel är möjligheten att administrera Teams via Powershell (kommandospråk för till exempel administration av Office 365), vilket skapar möjligheten att automatisera olika arbetsmoment samt att mer effektivt genomföra förändringar.
Detta kan till exempel innebära funktioner som gör att ni kan:

  • Hantera gästmedlemmar.
  • Lägga till flertalet användare samtidigt.
  • Göra förändringar över flera teams samtidigt.


Tyvärr har Microsoft inte möjliggjort så mycket som man kan önska och det är fortsatt begränsat, men mkt går att göra via Powershell mot Exchange Online.

7. Rapportfunktioner:Microsoft Teams Rapportbild_TeleComputing blogg
Microsoft har också tillgängliggjort flera rapporter som ger möjlighet att följa upp hur Teams används i just er organisation. Detta kan bland annat kan ge er insikter om och var utbildningsinsatser behövs.

 
Vad saknas och vad är på gång iTeams?

Det stora som pratas om är Skype for Business-integrationen, men mycket mer funktionalitet och tredjepartsapplikationer kommer hela tiden. Kanske finns det en integration till något som du använder idag som ’Jira Cloud’, ’MailChimp’ eller ’SalesForce’ som innebär fördelar för er om det går att integrera i ert team.

Funktioner som just nu saknas är till exempel full funktionalitet i Planner för Teams. Detta är något jag personligen vill se mer av och även utökad funktionalitet till hantering via flöden i Flow (automatisering av processer och uppgifter i Office 365). Att man till exempel kan aktivera flöden i Flow baserat på händelser i Teams.

En annan sak som saknas är möjligheten att sätta kanaler till ’private’ istället för att det gäller hela teamet. Detta bland annat i syfte att skapa en öppnare plattform så att det inte blir en massa privata teams och konsekvensen istället blir att möjligheten till samarbete och informationsspridning minskar.

Något som också efterfrågas av Office 365 administratörer är att kunna styra fler saker via policy’s. Även här är det flera nya funktioner på gång från Microsoft.

Se vad som ytterligare är på gång i Office 365 Roadmap. Om du saknar någon funktionalitet Teams - Använd Microsoft UserVoice, här kan du föreslå och rösta på ny funktionalitet.


Summering

Teams är idag en mycket stark verktygslåda som tillhandahålls i Office 365. Det finns självklart saker som saknas för att enbart använda Teams för alla typer av samarbete och kommunikation. Men det finns enligt min mening inget som idag hindrar er från att mer och mer använda Teams i er organisation och det kommer att bli ett än mer kraftigare och centralt verktyg när Skype-funktionaliteten är utbyggd.

Alla unika applikationer i Office 365 fyller sin funktion i sig och du kommer fortsätta arbeta i dessa men att just samarbeta kring det du producerar i dessa applikationer - där är Teams vägen att gå.

Kommentera gärna vilka funktioner i Teams du använder mest!

Läs mer: 7 bra saker att tänka på när du arbetar i Microsoft Teams

Tryck på knappen för att ladda ner checklistan: Så väljer du rätt IT-leverantör

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. 

Följ oss på:

Fredrik Ehrenholm, Architect/Advisor

Har många års erfarehet inom TeleComputing. Arbetar med tjänsteutveckling men också mycket tillsammans med våra kunders beställare och IT-chefer. Jag hjälper dem utveckla sina IT-miljöer i syfte att stödja och utveckla deras verksamhetsbehov.