<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=208844949630890&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
  • Kund
  • Kontakt
Norska sidan Engelska sidan
 Engelska sidan

Blogg

Outsourcing

november 16, 2017
Av:

4 tips för att få effektiva IT-system

Dåliga IT-system kan kosta företaget enorma summor pengar. Här är våra bästa tips för att göra systemen så effektiva som möjligt.

1. Byt ut föråldrade system

Föråldrade system slukar pengar för många företag. Det handlar om program och applikationer som man fortsätter använda utan att det finns någon aktiv utveckling eller support för dem. Ofta har man aldrig riktigt frågat sig själv om de fortfarande behövs, eller så kanske några få fortfarande använder dem även om de inte har någon särskild nytta totalt sett.

Många gånger behåller man gammal teknik eftersom någon har tyckt att det kostar för mycket att byta ut den: ”If it ain’t broken, don’t fix it.” Men om företagets främsta ambition är att inte vara ”broken” är det kanske dags att fundera på om ni inte siktar lite för lågt.

Dåliga eller föråldrade IT-system är mindre effektiva, har sämre stöd om något går fel och är mer utsatta för hot. Kort och gott – de pengar ni sparar på att inte köpa nytt går snabbt åt till underhåll av det gamla systemet.

Nya konkurrenter med effektiva lösningar kommer dessutom att springa förbi er. Detta är vad vi menar när vi talar om “digital disruption”. Håll därför alltid utkik efter digitala lösningar som kan skapa mervärde för företaget.

2. Fokusera på förenkling

Ju fler delar IT-lösningarna består av, desto fler ställen finns det där saker kan gå fel. Om ni måste införliva många gamla lösningar i företagets nya system blir det snabbt ohanterligt – för att inte tala om kostnaden för att underhålla alla onödiga avtal.

I företag, precis som överallt annars, är det samordning som är lösningen. En strömlinjeformad helhetslösning där alla delar fungerar väl tillsammans kan göra underverk för effektiviteten. Det innebär ofta att man flyttar över så mycket som möjligt till molnet, så att man har allt på ett och samma ställe – alltid tillgängligt och väl skyddat.

Det är nästan alltid billigare att ha saker digitalt än att ha fysiska lösningar på plats i lokalerna. Företag med en högt digitaliserad affärsmodell är oftast de som har lägst omkostnader.

Läs också: Azure Stack hjälper dig att uppfylla kraven i den nya dataskyddsförordningen (GDPR)

3. Ni investerar för mycket – eller för lite – i IT

Att sköta IT-driften internt är en svår balansgång som ofta resulterar i att ni antingen betalar för mycket eller för lite. Konsekvenserna av båda alternativen är egentligen ganska självklara.

Om ni spenderar för lite pengar på IT kommer resurserna inte att räcka till, och ni kommer att förlora pengar på lång sikt eftersom inte IT-avdelningen klarar av att tillgodose företagets behov. Om ni å andra sidan väljer att överinvestera, innebär det per definition att ni betalar mer än ni behöver för maskinvara, programvara eller personal. Och det kan vara svårt att skala ned efter att investeringen gjorts.

Om ni ska sköta IT-driften själva gäller det att ha järnkoll på vilka behov företaget faktiskt har. Ofta är outsourcing den smartaste lösningen eftersom ni inte behöver köpa in allt själva, och det är enkelt justera tjänstens omfattning efter behov.

4. Betala inte för tjänster som ni inte behöver

Som leverantör av externa IT-tjänster anser vi självklart att outsourcing är en smart lösning för många företag. Samtidigt finns det också många fallgropar att se upp för.

Många molnleverantörer erbjuder paketlösningar där det ingår en mängd olika tjänster som företaget egentligen inte behöver. Läs därför alltid igenom avtalsförslaget noga för att upptäcka onödiga tjänster.

Det bästa är att hitta en leverantör som låter dig själv sätta ihop ett paket med de tjänster ni behöver, där ni slipper att binda er till ett färdigt paket. Då kan ni utöka eller minska tjänsterna vid behov – och det är först då som får ni verkligen får maximal nytta av er outsourcing.

Läs också: Därför valde dessa 3 företag att outsourca sin IT

Var ska ni börja?

Gör en genomgång av alla IT-system som finns i företaget och fråga er själva vad ni faktiskt behöver. Kan något förenklas? Borde något fasas ut? Borde något tvärtom uppgraderas?

Efter en sådan genomgång är ni väl förberedda för att komma igång med effektiviseringen.

 

Tryck på knappen för att ladda ner checklistan: Så väljer du rätt IT-leverantör 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. 

Följ oss på:

Patrik Lännerberg, försäljnings och marknadschef

Patrik Lännerberg, försäljnings och marknadschef. Jag har under de senaste 20 åren arbetat med organisationsutveckling och ledarskap inom försäljning och marknadsföring. Idag ansvarar jag för TeleComputing Sveriges nyförsäljning, marknadsföring och tjänsteutveckling. Det innebär att jag arbetar med vår transformation till en position som nordens ledande molnleverantör.