Candyking fick godispåse med flexibla IT-lösningar

Godis på lösvikt är en succé som sprider sig över Europa. När påsarna fylls inför helgen är det oftast Candyking som ser till att lådorna i butiken innehåller rätt godsaker. För ett snabbfotat och expansivt företag som Candyking krävs följsamma IT-lösningar som växer och utvecklas med organisationen. Rätt lösning för Candyking är TeleComputings molnbaserade tjänsteplattform TCON - en godispåse fylld med de vassaste IT-tjänsterna.


Den svenska lösgodisrevolutionen inleddes i mitten av 80-talet då självplock blev tillåtet och Karamellgrossisten grundades. Efter ägarbyten, uppköp och internationell expansion heter företaget nu Candyking, men uppdraget är detsamma: att se till att lösgodishyllan i butikerna är inbjudande och välfylld med alla de varumärken som kunderna förväntar sig ska finnas i en välkomponerad godispåse.

Expansion – såväl organisk som genom uppköp – är en utmaning för IT-avdelningen, som måste tillhandahålla en IT-lösning som kan expandera i samma takt som företaget. Candyking valde tidigt att outsourca IT-funktionerna och har varit kund hos TeleComputing sedan 2008.

I december 2012 flyttades lösningen till TeleComputings molnbaserade plattform TCON. Den egna IT-avdelningen består av endast fyra personer, som tillsammans med TeleComputing servar samtliga anställda i de tio länder där företaget har verksamhet.

Candykings IT-chef Linus Axelsson menar att outsourcing både innebär tekniska fördelar och ger organisationen tillgång till spetskompetens:

– Outsourcing handlar både om teknik och personal. Dels har vi hela tiden tillgång till
TeleComputings konsulter och dels har vi en teknisk plattform som hade varit omöjlig att skapa med egna investeringar.

Candyking har expanderat kraftigt under senare år. Under den tid som TeleComputing har ansvarat för IT-lösningarna har sex nya länder och ett stort antal användare lagts till. När antalet användare ökar, eller när kraven förändras, kan TeleComputing omgående möta dem.

– Det finns en väldigt tydlig skalbarhet kring alla aspekter av IT-verksamheten. Det är enkelt för oss att justera eller lägga till tjänster kring mjuk- och hårdvara för att möta kraven från organisationen. Lika viktigt är att vi är att vi har tillgång till bemanning för att hantera support för all utrustning och alla tjänster.

Det finns även skalbarhet nedåt, då förändring och rationalisering av verksamheten gör att behovet av vissa tjänster minskar eller försvinner. Med TCON går det att minska eller ta bort tjänster lika enkelt som att lägga till. Alla förändringar syns direkt på nästa månads faktura.

Enkelheten är inte de enda fördelarna som Linus Axelsson ser med TCON. Ytterligare en viktig fördel är mobiliteten. Candykings anställda kan använda vilken uppkoppling som helst för att komma åt företagets IT-miljö och om de vill använda en annan klient än den som tillhandahållits från företaget, sköts nyckelhanteringen med ett SMS till mobilen.

Candyking var tidigt ute när de valde att outsourca sina IT-funktioner, något som Linus Axelsson konstaterar har varit rätt strategi för företaget:

– Sedan vi började arbeta med outsourcing har det hänt enormt mycket. De tekniska lösningarna har blivit vassare, men det handlar också om att vi gemensamt har skapat en förståelse kring vad outsourcing innebär och hur vi ska uppnå fördelarna med en sådan lösning. Jag är nöjd med var vi är i dag och med TCON har de sista pusselbitarna fallit på plats.